Email
Facebook
Bericht ons

De twee zusterbedrijven JM Logistics (J. Middelkoop) en Rutges Cargo Europe met een gemeenschappelijke vestigingsplaats op het Schiphol Logistics park gaan voor de eerste keer Scania trucks inzetten. DGA Vincent van ’t Schip nam begin deze maand de eerste twee van tien stuks Scania 4×2 450S trucks als trekker met een laag chassis in gebruik. Later dit kwartaal moeten er nog zeven identieke trekkers en één bakwagen, eveneens met laag chassis, volgen.

 

“Wij hanteerden tot nu toe een twee merkenbeleid en daar zat Scania niet bij”, geeft Van ’t Schip uitleg over zijn besluit om nu in een keer wel 10 trucks van het Zweedse merk te kopen. “Wij horen hele goede berichten over het verbruik van met name de 450 pk SCR-only motor van Scania. Dus leek dit ons een goed moment om de cijfers weer eens op scherp te zetten. En wellicht zelfs de hele TCO te herdefiniëren. De keuze voor Scania zien wij enerzijds als proef, anderzijds zien wij in de grootste S-cabine meteen een manier om onze chauffeurs nog meer aan ons binden.”

Nu kun je zeggen dat 10 voertuigen op de totale vloot van 90 trekkende eenheden wel een héél uitgebreide proefneming is. Maar Van ’t Schip heeft daar een goede  verklaring voor. “De tien auto’s worden vijf om vijf verdeeld over onze twee bedrijven. Binnen het werk van Rutges kunnen we het brandstofverbruik goed meten. Die trucks rijden gemiddeld binnen een cirkel van zo’n 700 kilometer rond de basis. Dat maakt die ritten goed vergelijkbaar. Bij JM, dat in het exceptionele transport zit, is dat veel lastiger. Daar rijden we met diepladers en flatbedtrailers met machines, agrarische voertuigen eigenlijk alleen alles wat groot en overmaats is. Die ritten zijn allemaal uniek en gaan door heel Europa naar steeds wisselende bestemmingen. Dat maakt vergelijken lastiger maar vanwege de zwaardere omstandigheden krijgen we daar ook kijk op zaken als de duurzaamheid, uptime en comfort. Want die trucks rijden zo’n 135.000 km per jaar.”

 

Samenwerking

 

JM Logistics en Rutges Cargo startte in 2015 een samenwerking. ”We zijn sinds die tijd bij Rutges aan het specialiseren. De gewone luchtvracht is nu nog maar goed voor ca. 10 procent van het totaal. De overige omzet bestaat uit het transport van veelal high value elektronica en al of niet via onze eigen warehousefaciliteiten en het transport van medicijnen. Dat is specialisme onder strikte veiligheidseisen. Zo zijn wij TAPA TSR1 en GDP gecertificeerd.”

Van ’t Schip wil de samenwerking tussen Rutges en JM verder intensiveren. “Vorig jaar zijn wij met beide operaties naar onze nieuwe locatie op Schiphol verhuisd. Ook de planning zit nu in één ruimte. Dat bevordert de onderlinge samenwerking. Dan ik verwacht ik ook dat we de transportcapaciteit van Rutges steeds meer kunnen inzetten binnen de activiteiten van JM. En kan het heel goed zijn dat er voor een speciaal transport een groen/witte Rutges trekker staat en niet een oranje zwart JM voertuig. Andersom denk ik niet dat dat veel gaat gebeuren. Zo heb ik straks meer mogelijkheden om het aantal ritten per voertuig te optimaliseren. Tegelijkertijd zie ik het ook als doorgroeimogelijkheid voor de Rutges chauffeur naar speciaal transport.”

 

Zes jaar

 

Van ’t Schip denkt een zes jaar met de nieuwe Scania’s te gaan rijden. “Vroeger reden we met trucks tot ze uit elkaar vielen. Maar dat vind ik niet de juist weg. Je merkt dat nieuwe trucks toch weer veel zuiniger zijn. En dan is er nog de steeds meer aanwezige elektronica waar je mensen in mee moeten.”

Copyright © 2024 RTL Transportwereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf