Email
Facebook
Bericht ons

De eerste 100% CO2­- en energieneutrale Lidl supermarkt van Nederland, Lidl Zero in Almere Oosterwold, wordt bevoorraad door een DAF CF Electric. Van Straalen de Vries Transport B.V. (VSDV) zet de volledig elektrisch aangedreven hier voor in. De DAF staat voor een elektrische koeltrailer. De combinatie rijdt tussen het distributiecentrum van Lidl in Zwaag en het nieuwe filiaal in Almere Oosterwold.

 

“We wilden een elektrisch aangedreven trekker die af fabriek wordt geleverd”, vertelt Ruud Metten, Manager Logistieke Inkoop & Innovaties Lidl Nederland. “In samenspraak met onze transporteur van Straalen de Vries zijn wij uitgekomen bij de DAF CF Electric. We hechten grote waarde aan betrouwbaarheid en die is naar ons idee met een OEM-truck het beste gegarandeerd.” De DAF CF Electric die wordt ingezet is alweer de derde generatie van het in 2018 gelanceerde model, dat inmiddels in de praktijk zijn enorme betrouwbaarheid heeft bewezen. De DAF CF Electric samen met de THT New Cool maken de truck-trailer combinatie 100% elektrisch, iets wat uniek is in de wereld van gekoeld transport en geschikt voor de Zero Emissie Zones in 2025.

Gekoelde, diepgevroren of niet gekoelde goederen kunnen in een rit mee. Op de terugweg naar het distributiecentrum in Zwaag gaan het afval en retourstromen mee: dus vol heen en vol terug. Ook is de koeltrailer stil (PIEK norm). Het aantal decibel van de elektrische koeltrailer komt onder 60 db(A), zeggen betrokkenen.

 

Lidl Zero Almere Oosterwold

 

“Lidl Zero Almere Oosterwold  wekt voor 100% eigen energie op dankzij 1.566 zonnepanelen op het dak. De overgebleven CO2-uitstoot van het gebouw wordt daarnaast gecompenseerd. De keuze voor een 100% elektrische DAF CF Electric past in dit project. Het volledig elektrische transport is mede mogelijk dankzij een DKTI-subsidie voor duurzaam transport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.”

 

“Elektrisch vervoer in winkel- en supermarktdistributie is de toekomst”, stelt Rober van Straalen, Algemeen Directeur bij van Straalen de Vries Transport B.V. “Negentien Nederlandse steden hebben de ambitie om in 2025 emissievrije zones in te voeren en de verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Wij investeren daarom al jaren in duurzaam transport, met name naar de binnenstad van Amsterdam. De inzet van de DAF CF Electric met de THT New Cool trailer is economisch mogelijk dankzij de subsidie en doordat alle betrokken partijen zich inspannen voor innovatie in distributie.”

 

Rijbereik en oplaadmanagement

 

De DAF CF Electric heeft in de praktijk een rijbereik van gemiddeld 200 km. Van Straalen: “Voor de planning levert het tussen de ritten door opladen extra denkwerk op. We hebben ervoor gekozen om te gaan snelladen om de stilstand zo kort mogelijk te houden. Bij het filiaal van Lidl is straks een 300 kW snellader beschikbaar. De trailer heeft eigen stroomvoorziening van een batterij voor de koel- en vriesunits. Na 1,5 uur zit die op 40% lading. Als onderweg dit percentage wordt bereikt dan start het bijladen via extra regeneratie door de de trailer energie-as. In dat geval ontstaat extra rolweerstand voor de trekker, waardoor de actieradius korter wordt. Het zijn factoren waar chauffeur en planning rekening mee moeten houden. Het is een heel nieuwe manier van transport, waarmee we meer en meer vertrouwd zullen raken.”

Op dit moment zijn in Nederland een vijftiental DAF CF Electric trucks in bedrijf zowel als trekker als als bakwagen. DAF Trucks N.V. signaleert toenemende belangstelling van met name bedrijven in stadsdistributie voor elektrische trucks.

Copyright © 2024 RTL Transportwereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf