Email
Facebook
Bericht ons

Truck- en busfabrikanten Daimler (Mercedes), Traton (MAN, Scania, VW) en Volvo hebben een joint-venture getekend die moet leiden tot een pan-Europees netwerk van laadpunten en -stations waar elektrisch aangedreven trucks en bussen kunnen worden opgeladen.

In totaal investeren de drie partijen hierin een half miljard euro. Daarmee moet de bouw van 1700 oplaadpunten langs of nabij snelwegen gerealiseerd worden. Het project gaat volgend jaar van start en vijf jaar later, dus in 2027, moet een en ander voltooid zijn. De joint-venture wordt als aparte onderneming geregistreerd en zal fiscaal worden gevestigd in Amsterdam. Uiteraard is het de bedoeling dat de onderneming de betrokken fabrikanten veel ervaring oplevert met de nieuw techniek. De oplaadpunten weken uitsluitend met groene stroom, uit hernieuwbare bronnen dus en moeten een hoge laadsnelheid kunnen leveren.

 

Katalysator

 

De drie fabrikanten beogen een katalyserend effect van hun initiatief, dat in lijn is met de Europese Green Deal, die carbonvrij transport in 2050 nastreeft. Met het initiatief streven de partijen ook na, dat transportondernemers en hun klanten meer vertrouwen krijgen in een omschakeling naar emissievrij transport. Het initiatief van de drie fabrikanten onderstreept de urgentie van de energietransitie, schrijven ze in een persverklaring.

 

ACEA-rapport

 

De drie fabrikanten verwijzen in hun verklaring naar een eerder rapport van de ACEA, de overkoepelende club van truckfabrikanten,  waarin wordt gesteld dat er in 2025 15.000 publieke laadpalen nodig zullen zijn en in 2030 50.000. Ook hiervoor geldt dat snelladen een vereiste is. De drie fabrikanten beogen dat door hun initiatief, andere partijen op een soortgelijk idee gebracht worden.

De partners in de joint-venture verwachten voor het eind van dit jaar tot definitieve ondertekening over te kunnen gaan.

 

Copyright © 2024 RTL Transportwereld. All rights reserved


Privacy Statement  |  Cookie instellingen


studio29elf